PLS AUDiO

hifi audio apparatuur

verkoop & reparatie

PLS AUDiO
REPARATiE & MODiFiCATiE LUiDSPREKERS

LUIDSPREKERUNITS

Een veel voorkomend probleem bij oudere luidsprekerunits is het verteren of scheuren van de conusophanging. Door vertering van deze rubber- of foamranden komt de conus (membraam) scheef te zitten. Hierdoor kan de spreekspoel gaan aanlopen en beschadigd raken. Het kraken of schuren is bij muziekweergave dan hoorbaar. Ook kan door overbelasting de spreekspoel het opgeven; het zogenaamde “opblazen” van de luidsprekerunit. Vervanging van dergelijke units is dan noodzakelijk.

 

Bij dergelijke schade kunnen wij de defecte luidsprekerunits vervangen door een zelfde merk en type. Helaas is dit niet altijd mogelijk, dan monteren we luidsprekerunits met praktisch de dezelfde eigenschappen en parameters als het origineel. Na vervanging van de defecte luidsprekerunits, kan U tijdens een luistertest beoordelen of het resultaat naar wens is, mocht dit niet zo zijn dan bieden wij U een alternatief aan. Ons advies is wel beide luidsprekerunits te vervangen, dit voorkomt onbalans aangaande de geluidsweergave.

 

OVERNAMEFILTER

Een ander euvel bij oudere luidsprekers is het verdrogen van elektrolytische condensatoren, ook wel bipolaire elco’s genoemd. Dergelijke elco’s zijn in veel luidsprekersystemen toegepast om de kosten te drukken. Het is zinvol om deze te vervangen door nieuwe elco’s of betere, bijvoorbeeld MKT of MKP folie-condensatoren. Wanneer vervanging noodzakelijk is, geven wij U een passend advies.

 

MOGELIJKHEDEN REPARATIE OF MODIFICATIE

Vervanging is mogelijk van: Tweeters, Midden toners, Woofers, filtercomponenten, printplaten, kabels, aansluitterminals, afdichttape, schroeven en dempingmateriaal. Het coaten van papieren conussen en aanbrengen van loodbitumen behoort ook tot de mogelijkheden. Als U zelf wil repareren, leveren wij uiteraard de luidsprekerunits en/of overige benodigde materialen.

 

Het opnieuw spuiten van oude luidsprekerbehuizingen, is door ons niet meer mogelijk. Wel leveren wij op maat gebouwde MDF luidsprekerkasten, ook naar uw ontwerp. Deze luidsprekerkasten kunnen eventueel door ons met houtfineer of met folie worden afgewerkt. Gefineerde luidsprekerkasten worden ter verfraaiing en bescherming afgewerkt met blanke lak.

 

KOSTEN REPARATIE OF MODIFICATIE

Veelal is de montage van nieuwe luidsprekerunits gratis. Kosten voor onderzoek en reparatie worden van tevoren aan u bekend gemaakt (offerte). Kosten en mogelijkheden voor modificatie gaan in overleg en worden van tevoren aan u bekend gemaakt (offerte).

 

GARANTIE

Op al onze reparatie- en modificatiewerkzaamheden leveren we twee jaar garantie. Deze garantie is van toepassing op zowel de uitgevoerde werkzaamheden als op eventueel vervangen onderdelen.

Elipson 1303 Foster

Helaas verteren schuimfronten van oudere luidsprekers, zo ook bij deze Elipson 1303 Foster luidsprekers uit 1994. Tijdens de eerste luistertest bleek ook een Audax midden tonenunit defect, de spreekspoel heeft het opgegeven. Overige luidsprekerunits en componenten bleken na controle in goede staat. Opvallend bij deze Elipson luidsprekers zijn de 25 cm woofers, in andere type of uitvoeringen van de 1303 wordt meestal een 13 cm Audax Hif 13H2CP12 woofer toegepast.

 

De Audax midden tonenunits zijn vervangen door SPH-135TC units, deze units worden o.a. toegepast in de Rogers Ls3-5a (65th Anniversary Edition luisprekers), dus zijn dit zeker niet de minsten units. Voor de nieuwe units moest uit de kastsponning een klein randje weg gefreesd worden, de blanken houten delen zijn zwart geverfd. Na het monteren van de nieuwe units, maar voor het monteren van de nieuwe frontjes, is een luistertest gedaan. Het resultaat laat niets te wensen over de geluids- weergave is ook zonder in te spelen goed.

 

Na de luistertest zijn de vier schuim frontjes opmaat gemaakt (Dik Vaas levert de bestaande frontjes uit een stuk) de frontjes zijn met een dun laagje, zwarte poly max kit gemonteerd. De eigenaar liet ons per e-mail weten dat de set erg goed klinkt, en is zeer tevreden met het eindresultaat.

B&W DM2 mkII

Na een luistertest, onderzoek en in overleg met de eigenaar, of reparatie/modificatie zinvol is, zijn in opdracht deze B&W luidsprekers uit 1978, door PLS Audio gerepareerd en gemodificeerd.

 

Reparatie
Van twee woofers zijn de losgelaten conussen (lijmranden) hersteld. Bij alle luidsprekerunits is nieuw tape aangebracht voor een luchtdichte montage. Het akoestisch dempingsmateriaal was vergaan en verhard, dit materiaal is vervangen door 40 mm dik tandenschuim.

 

Modificatie
Alle verouderde condensatoren zijn vervangen door kwalitatief hoogwaardige condensatoren. Audyn MKP/QS, 400V, Audyn MKT 250V condensatoren en premium Elco's van Jantzen-Audio zijn toegepast. De toegepaste kabels (AWG 16 zilver/teflon) zijn ook van Jantzen-Audio. Berekend, afgestemd en toegepast zijn nieuwe reflex porten, voor een betere lage tonenweergaven

 

Ter controle zijn impedantie metingen gedaan, over een frequentiebereik van 20 tot 20.000 Hz. Resultaat meting; tussen luidspreker A en luidspreker B zijn geen noemenswaardige verschillen gemeten, de nominale impedantie is 8 Ω (Ohm). Uiteraard is er ook geluisterd. Tijdens de eerste luistertest viel direct op dat deze oude B&W luidsprekers het midden en hoge tonengebied heel goed weergeven en de lage tonenweergave doet hier zeker niet voor onder.

 

De eigenaar, maar ook wij zijn erg tevreden met deze zinvolle reparatie en modificatie.

B&W CM-8

Na omvallen van een luidsprekerkast bleek het frame (ribben) van drie luidsprekerunits afgebroken te zijn, hierdoor zijn ook de spreekspoelen defect. De units zijn hierdoor niet meer bruikbaar, het frame is namelijk vervaardigd uit gegoten aluminium, repareren van dit materiaal is niet mogelijk.

 

De defecte maar ook de nog werkende units hebben wij vervangen door units van goede kwaliteit. Toegepast zijn twee Monacor midden tonenunits en vier Dayton lage tonenunits, deze units hebben de zelfde nominale impedantie als de originele units en passen ook exact in de uitsparingen van luidsprekerbehuizing.

 

Vanwege de defecte units konden wij vooraf deze set, hoorbaar niet beoordelen. Na het monteren van nieuwe units kon dit uiteraard wel, tijdens de luistertest werden wij en de eigenaar verrast door de zeer goede geluidsweergave, volgens de eigenaar klinkt set nu zelfs beter dan voorheen.

KEF Concerto

Deze zelfbouw Kef kit-3 luidsprekers uit 1975 zijn ook als kant en klare set, met de naam Concerto door Kef op de mart gebracht. De defecte T27 (SP1032) tweeters hebben wij vervangen door twee Seas tweeters. De impedantie en het rendement van deze tweeters is aangepast door een serie weerstandje van 2.70 Ohm. Het vergane dempingsmateriaal in de behuizing van de B110A (SP1003) mid-units is vernieuwd. Een geslaagde reparatie/modificatie waar ook de klant zeer tevreden mee is.

Elipson 1302

Ook deze luidsprekers zijn voorzien van nieuwe tweeters. De aansluitterminals en de cel schuim fronten zijn ook vernieuwd. De nieuwe Seas tweeters zijn ± 4.5 dB verzwakt door een serie weerstand van 4.7 Ohm. Alle nieuwe onderdelen zijn gemonteerd met Poly max resonantie dempende kit. Op de luidsprekerkasten liggen de defecte, 40 jaar oude Audax tweeters.

Synthese-3

Van deze Synthese-3 luidsprekers hebben wij de oude Seas midden tonenunits vervangen. De overige units en componenten verkeerde in goede staat, hier is niets aan veranderd. Als vervangende units zijn hoogwaardige Dayton 11.5 cm breedbandige units toegepast. Met als resultaat een zeer goede geluidsweergaven; deze set kan weer jaren mee. De eigenaar van deze set mailde ons dat de luidsprekers weer fantastisch klonken en dat het midden tonengebied hoorbaar een stuk op vooruit is gegaan.

Elipson 1313

Deze luidsprekerkasten zijn opnieuw gespoten en voorzien van nieuwe afneembare doekfronten. De overnamefilters zijn voorzien van enkele nieuwe MKP/QS 400 V 5% condensatoren. Elipson luidsprekers hebben over het algemeen een geluidsweergaven die ons steeds weer verast, met andere woorden; Elipson luidsprekers klinken na een modificatie zo als het oorspronkelijk was bedoeld. Het is dus de moeite waard, om oudere luidsprekers te laten modificeren, de luidsprekers kunnen dan weer jaren mee, en naar tevredenheid hun dienst bewijzen. De luidsprekerunits moeten dan wel in goede staat zijn.

Elipson 1303

De luidsprekerkasten zijn voorzien van nieuwe foam fronten, dit foam is met de juiste lijm bevestigd. In het overnamefilter zijn enkele verouderde condensatoren vervangen. Alle filtercomponenten zijn opnieuw gemonteerd en vast gezet met trilling dempende kit, dit geldt ook voor de twee printplaten. Alle luidsprekerunits zijn voorzien van nieuwe schroeven en afdichttape, voor een solide en luchtdichte montage.

Cambridge Audio S-70 modificatie

De Cambridge S-70 luidsprekers kunnen gebruikt worden in een stereo en surround set plus een subwoofer, zodat de lage tonen (bassen) goed hoorbaar aanwezig zijn. Worden deze luidsprekers voor stereoweergave, maar zonder subwoofer gebruikt, dan valt de lage tonenweergave wat tegen. Anders gezegd, de midden en de hoge tonen hebben gehoormatig de overhand. Voor ons een uitdaging om dit op te lossen.

 

Om de lage tonenweergave van de S-70 luidsprekers te verbeteren zijn twee nieuwe basluidsprekerunits toegepast. Deze units hebben een aluminium conus, een lage resonantiefrequentie en kunnen een grote lineaire slag maken. Om de juiste afstemming van dit 2.5-weg basreflexsysteem te waarborgen, is nieuw akoestisch dempingmateriaal in de luidsprekerbehuizing aangebracht.

 

Tijdens een luistersessie, waar o.a. een vertegenwoordiger van importeur Dimex bij aanwezig was, raakten wij onder de indruk van de zeer goede geluidsweergaven. Ook concludeerden wij dat dit een geslaagde modificatie is geworden, met als resultaat een luidspreker set die voldoende lage tonen en een ruimtelijke muziek weergave laad horen.

 

Bezitters van de Cambridge Audio S-70 luidsprekers kunnnen bij ons nog steeds terecht om deze modificatie te laten uitvoeren. De totaalprijs bedraagt € 70,00.

SL-1200 mkII en AU-X911DG

De naalddruk, de dwarsdrukcompensatie en de naaldhoek van de Technics SL-1200 mkII platenspeler-arm zijn ingesteld voor het gemonteerde Grado Statemant Platinum-1 element. Door deze instellingen correct uit te voeren, is er minder slijtage aan de naald en is een goede stereoweergave mogelijk. De behuizing en alle overige onderdelen, waaronder de pick-up naald zijn schoongemaakt en gecontroleerd op een juiste werking. Eind controles zijn gedaan met een test-langspeelplaat.

 

Deze Sansui AU-911DG stereoversterker uit 1991 verkeert in goede staat. Wat wij gedaan hebben, is enkele regelaars vastgezet, de versterker inwendig en uitwendig en alle tulpaansluitingen schoongemaakt. Na het afregelen van de Technics platenspeler en de Sansui versterker is er uiteraard geluisterd. Als luidsprekers zijn de PLS AL-2.0-BR gebruikt. Tijdens het luisteren naar “Gypsy” (langspeelplaat uit 1970) uitgevoerd door The London Philharmonic orchestra, was er maar een conclusie: zo hoort muziek weergegeven te worden. De klank is vol, warm en dynamisch. De eigenaar van deze apparatuur was ook zeer tevreden met het eindresultaat.

 

 

 

 

 

 

Technics SL-2000

Als eerste zijn de behuizing en de stofkap schoongemaakt. Het defecte lichtnet snoer is gerepareerd en is nu soldeerwerk in plaatst van het kroonsteentje. Inwendig zijn de schakelaar voor 33 of 45 toeren en de twee fijnregel potmetertjes met contact cleaner schoongemaakt. Hierna is de juiste afspeelsnelheid voor 33 en 45 toeren aan 50 Hz afgeregeld. De naaldkracht is nu ingesteld op 1.75 gram en uiteraard de antiskating op 1.75. De speler werkt voor 100% goed en kan weer jaren zijn werk doen.

KEF 104

Voor deze luidsprekers (uit 1975) hebben wij nieuwe kasten en doekfronten gemaakt. Als kastmateriaal is 22.0 mm dik MDF gebruikt en de inwendige steunpanelen zijn 18.0 mm dik MDF. Voor het doekframe is 12.0 mm MDF gebruikt. De overnamefilters zijn voorzien van MKP/QS 400 V condensatoren en enkele weerstanden. Als akoestische demping is 4.0 cm dik Pritex tandenschuim in de kasten aangebracht. Voor de inwendige aansluitkabels van 1.5 mm2 en 2.5 mm2 is OFC koper toegepast. Ook hier waren wij aangenaam verast aangaande de zeer goede geluidsweergaven en het eigentijdse uiterlijk van deze luidspreker set.

KEF 104/2 Systeem SP3037

Hier was een KEF T33 (SP1191) tweeter defect. Omdat deze tweeters niet meer leverbaar zijn, was het even zoeken naar een goede vervanger. Wij hebben een Vifa tweeter met voor 95% gelijke parameters als de T33 gevonden. Deze Vifa tweeters zijn gemonteerd en de aansluitkabeltjes zijn vernieuwd. Voor de rest zijn alle losgetrilde schroeven van deze luidsprekers goed vast gezet. De overige luidsprekerunits en de overnamefilters verkeerde in goede staat. Het resultaat; onze klant, maar ook wij, waren aangenaam verrast door de perfecte geluidsweergaven. De toegepaste Vifa tweeters bewijzen hier een goede vervanger te zijn voor de T33 tweeters.

KEF Calinda

Van deze luidsprekers zijn de overnamefilters gemodificeerd, toegepast zijn MKP/QS 400 V condensatoren en nieuwe metaalfilmweestanden. Omdat bij oudere luidsprekers het schuimrubber dempingsmateriaal verhard of verteerd en hierdoor het dempen van staande golven verloren gaat, is ook het dempingmateriaal vernieuwd.

IMF Studio ALS 40-II

Van deze luidsprekers hebben wij de defecte Audax middentonen units en de 40 jaar oude elektrolytische condensatoren vervangen. Het resultaat is een set die een zeer goed hoog en midden tonengebied laat horen, zonder enige vervorming of kleuring. De lage tonen (bassen) zijn voldoende aanwezig, maar niet 100% strak. Helaas is dit bij veel oudere luidsprekers zo. De lage tonen weergave hebben wij getracht te verbeteren door nieuw dempingsmateriaal en loodplaten in de kasten te monteren. Dit gaf een kleine verbetering. Ondanks enige kleuring in het laag, blijft het luisteren naar deze luidsprekers een aangename bezigheid. De eigenaar liet weten dat met zijn Sugden A-21-SE stereoversterker, de IMF ALS 40 II luidsprekers nu heel goed klinken. En daar doen wij het voor.

Door klant ontworpen en gebouwde luidsprekers

Voor deze luidsprekers hebben wij nieuwe overnamefilters berekend en toegepast. Ook zijn de luidsprekerkasten van nieuwe dempingsmateriaal voorzien. Tijdens een luistertest bleek dat deze set weer erg goed en zeker muzikaal klonk. Ook de lage tonen weergaven was zeer dynamisch en strak.

B&W DM-6

Deze luidsprekers worden ook “kangoeroe” genoemd. Hier hebben wij diverse filtercomponenten, het akoestische dempingsmateriaal en het houtfineer vernieuwd. Deze grote luidsprekers hebben een flinke luisterruimte nodig, dit bleek tijdens het luisteren na de modificatie. De hoge en midden tonen klonken heel goed, maar het laag ging alle kanten op behalve de goede. Onze luisterruimte was toen te klein, voor deze grote jongens.

Driade-102

De kasten zijn hoogglans zwart gespoten, gefineerd en er zijn nieuwe aansluitterminals gemonteerd. Het verteerde dempingsmateriaal (schuimrubber) is vervangen door 4.0 cm dik Pritex tandenschuim.

Linaeum (Radio Shack) A-1

Deze bijzondere luidsprekertjes met Linaeum tweeters, hebben wij voorzien van nieuwe filter componenten en nieuw dempingsmateriaal. Toegepast zijn; 1.5 mm2 OFC luchtspoelen en MKP/QS 400 V condensatoren. Na deze modificatie hebben wij uiteraard de set beluisterd, ondanks de kleine luidsprekers is de geluidsweergave verbluffend goed.

ITT zelfbouwluidsprekers (1970)

De eigenaar van deze zelfbouw set wil de luidsprekers niet weg doen, maar de set was na 40 jaar wel aan een opknap beurt toe. Wij hebben de luidsprekers grondig getest, doorgemeten en waar nodig hersteld. Zo hebben wij de behuizing inwendig en het overnamefilter gerepareerd, ook is er nieuw dempingsmateriaal aangebracht. De eigenaar was zeer tevreden met het behaalde resultaat, wij ook.

Tannoy Revolution RC Centerluidspreker

De twee laag/midden units van deze centerluidspreker zijn vervangen door nieuwe luidsprekerunits. Als nieuwe afwerking hebben wij de kast overgespoten met een zilvergrijze lak.

Infinity Delta 70

Vier defecte woofers zijn vervangen door nieuwe Dayton woofers, alle componenten van de overnamefilters en de interne kabels zijn volledig vernieuwd. Voor de inwendige kabels is 1.5 mm2 en 2.5 mm2 zilverkabel toegepast. De nieuwe condensatoren zijn MKP Plus 800V type, de spoelen zijn 1.5 mm2 en 2.0 mm2 luchtspoelen. Inwendig zijn de kasten voorzien van meerdere steunribben en waar nodig loodplaten. Ook zijn er extra basreflex pijpen gemonteerd voor een betere lage tonenweergaven.

JmLab Opal 29Ti

Deze ruim 20 jaar oude luidsprekers hebben wij voorzien van nieuwe tweeters. De 4 woofers en de overnamefilters verkeerde in goede staat. Omdat de originele Focal tweeters niet meer leverbaar zijn, hebben wij nieuwe soft-dome tweeters van Seas als vervangende tweeters gemonteerd. In serie met deze tweeters is een inductievrij weerstandje van 2.20 Ohm/10 Watt opgenomen om de juiste impedantie te krijgen en het rendement aan te passen. De set klink erg goed en kan weer jaren mee.

Pied Piper

Voorzien van nieuwe aansluitterminals, voor een solide en betere aansluiting van de luidspreker kabels.

Philips FB 850

Twee midden en vier lage tonenunits zijn vervangen door nieuwe hoogwaardige Dayton luidsprekerunits. De kunststof plaatjes, sierringen, en alle luidsprekerunits zijn gemonteerd met trilling dempende kit. De overige componenten en materialen waren in goede staat. Het resultaat was verbluffend, hoe goed deze luidsprekers nu klinken.

Duson PA-90 stereoversterker

Voor het aansluiten van luidsprekerkabels op deze Franse versterker zijn door ons nieuwe, vergulde aansluitbussen gemonteerd. Deze “bussen” worden ook connectoren of poolklemmen genoemd. De nieuwe aansluitbussen zijn geschikt voor banaanstekkers, spades of directe aansluiting van dikkere luidsprekerkabels. Op de versterker ziet u de oude aansluitkastjes liggen.

 

 

MEER INFORMATIE?

Voor informatie kunt u ons bereiken door te bellen naar 070-3686905 of ons te mailen naar info@plsaudio.nl.

U kunt na afspraak bij ons langskomen, dan testen wij gratis en vrijblijvend uw luidsprekers.

 

 

OVERIGE REPARATIES

Reparatie van audio apparatuur doen wij niet meer, wel doen wij het onderhoud van versterkers, cd-spelers en overige audio apparatuur.