Techniek
Techniek 1
Hieronder vindt u informatie aangaande technische gegevens van PLS luidsprekers en uitleg over de technieken die PLS Audio gebruikt bij het fabriceren van luidsprekers.
 
Impedantie

Is de nominale waarde (gemiddelde weerstand) gemeten over het gehele frequentiebereik van de luidsprekerbox, doorgaans 4.0 of 8.0 Ω/Ohm. De impedantie kan variëren van ± 2.0 tot 40.0 Ω/Ohm, dit is afhankelijk van het systeem. Impedantiepieken zijn in het lage- tonenbereik (onder ± 100 Hz) aanwezig. Rond het overnamepunt kan de impedantie ook stijgen, dit wordt veroorzaakt door het type overnamefilter. De waarden (4.0 of 8.0 Ω/Ohm) heeft u nodig in combinatie met de versterker die u gebruikt, zie hiervoor de handleiding van uw versterker.

 
Frequentiebereik
Is het weergavebereik (bandbreedte) dat de luidsprekerbox lineair kan weergeven binnen een bepaalde tolerantie, uitgedrukt in dB. Dit gegeven zegt niets over de klank, deze wordt in grote mate bepaald door de ruimte waarin de luidsprekers  komen te staan. Het zijn de afmetingen en de aankleding (akoestiek) van de kamer (luisterruimte) die uiteindelijk de klank bepalen.

 
Belastbaar
Is het vermogen (belastbaarheid in Watt) dat de luidsprekerbox kortstondig of continu kan verwerken zonder defect te raken. De belastbaarheid wordt mede bepaalt door de luidsprekerbehuizing, het overnamefilter en de mechanische en elektrische eigenschappen van de toegepaste luidsprekerunits. Bij verstandig gebruik van uw versterker, ook al kan deze 200 Watt leveren, kunnen onze luidsprekers zeer lang mee zonder defect te raken.
 
Systeem
Het aantal luidsprekerunits (in de luidsprekerbox) die samen het totale frequentiebereik weergeven. Een luidsprekerbox met veel units ziet er voor het oog wel indrukwekkend uit maar is nog geen garantie dat een dergelijk systeem ook aan uw verwachtingen voldoet. Zo kan het 1-weg (breedband) systeem bijzonder goed klinken en een meerweg systeem wel eens tegen vallen.
 
Laagweergaven
Dit is het kastprincipe (werking/afstemming) dat er voor zorgt, dat er voldoende lage tonen weergegeven worden. Hier zijn de afmetingen van de luisterruimte en opstelling van de luidsprekers doorslaggevend aangaande de lage tonenweergave. Kleine luidsprekers kunnen bij een muur of in de hoek van de kamer opgesteld worden, grote (zuil) luidsprekers hebben graag wat ruimte om zich heen.
 
Rendement
Dit is de gemiddelde geluidsdruk van de luidsprekerbox, gemeten op 1 meter afstand met een vermogen van 1 Watt over het gehele frequentiebereik. Hier geldt dat het uiteindelijke rendement wordt bepaald door de aankleding van de ruimte waarin de luidsprekers staan. Een ruimte met zachte vloerbedekking, gordijnen, boekenkasten, stoffen bankstel en veel planten, doet het rendement verlagen*. Dit in tegenstelling tot een harde (kale) ruimte, hier kan de weergave van de midden en hoge tonen te nadrukkelijk aanwezig zijn. In een dergelijke ruimte is de nagalmtijd te lang (akoestische onbalans), dit is te verbeteren door een dik vloerkleed te plaatsen en/of zachte materialen tegen de wanden aan te brengen.

* In deze over gedempte ruimte vragen luidsprekers met een laag rendement (± 82 tot 86 dB) wel wat vermogen, gebruik dus een versterker die veel vermogen kan leveren b.v.b. 100 Watt of meer is hier zeker wenselijk. Het is overigens in alle situaties beter om een versterker met veel vermogen te gebruiken, want dit maakt namelijk de keuze van luidsprekers een stuk makkelijker. De voeding in een versterker is veelal doorslaggevend voor de hoorbare (dynamische) prestaties. Het vermogen van een voeding wordt gegeven in V/A. Hoe hoger deze waarde is, des te beter zullen de versterker en de aangesloten luidsprekers presteren.
 
Tot slot enige tips bij het aanschaffen van luidsprekers.

Laad uw keuze niet afhangen van technische gegevens, zeker niet door het aantal Watt dat een luidsprekerbox zou hebben.
Neem de tijd, luister geconcentreerd en vergelijk meerder type luidsprekersets.
Luister naar meerdere opnames van diverse Cd’s.
Afgezien van de prijs of het uiterlijk is uw gehoormatige ervaring bepalend voor de keuze die u maakt.

 
Techniek 2

De hier gegeven informatie is eenvoudig en begrijpelijk gehouden en is niet bedoeld om u met technische of natuurkundige hoogstandjes te overspoelen.

Een luidsprekerbox is opgebouwd uit diverse onderdelen en componenten zoals de behuizing (kast, eventueel voorzien van een poort of labyrint), de luidsprekerunits, het overnamefilter en het dempingmateriaal. In het kort kunnen we stellen dat een luidsprekerbox uit een elektronisch (A) en een akoestisch (B) deel bestaat.

 
De units (A)
Dit kunnen zijn een tweeter voor het hogetonengebied, een squawker voor het middentonengebied en een woofer voor het lagetonengebied. Deze luidspreker units zetten een elektrisch signaal (wisselspanning) om in een akoestisch signaal/geluid. De werking is gelijk als bij een fietsdynamo, microfoon of het pick-upelement, namelijk  het elektro dynamische principe (spoel plus magneet). Aan de spreekspoel van de luidsprekerunit is het membraam/conus bevestigd, deze zet de omringende lucht in beweging/trilling.
 
Het overnamefilter (A)
Ook wel scheidingfilter genoemd. Dit bestaat uit een aantal elektronica componenten met een vaste waarde, te weten spoelen, condensatoren en weerstanden. Deze componenten zorgen er voor dat het totale aangeboden elektrische signaal verdeeld wordt over de daarvoor bestemde luidsprekerunits. Simpel gezegd komt het er op neer dat een spoel de lage tonen doorlaat en een condensator de hoge tonen doorlaat. Weestanden worden toegepast voor verzwakking en/of correctie van de units. Het punt of de frequentie waarop de scheiding plaatsvindt wordt  overnamepunt of scheidingfrequentie genoemd.
 
De kast (B)
Ook wel behuizing genoemd. Deze zorgt er in eerste instantie  voor dat er geen akoestische kortsluiting (uitdoving van luchtmassa) ontstaat. Anders gezegd, de trillende luchtmassa aan de voorzijde van de unit wordt door de kast ontkoppeld ten opzichte van de trillende luchtmassa aan de achterzijde van de unit. Als tweede bepaalt de kastinhoud (aantal liters) het lagetonenbereik (basweergave). Een hulpmiddel kan de basreflex of transmissielijn   kastconstructie zijn  want deze versterken de laagweergave. Van alle bestaande kastprincipes geeft de gesloten kast (CB) de lagetonen het beste weer, maar hiervoor moeten zowel de basunit (woofer) als de kast groot zijn.
 
Kastdemping (B)
Van groot belang is dat de behuizing zelf geen geluid voorbrengt, de kastpanelen mogen dus geen luchttrillingen veroorzaken. Voor het dempen van niet gewenste lucht- of kasttrillingen (resonanties) worden diverse materialen en steunconstructies in de luidsprekerkast aangebracht. Het dempen van luchttrillingen (staande golven en/of reflecties) wordt met zachte materialen gedaan. Veel gebruikt zijn: noppenschuim, kunstwol, glas- of steenwol en hiervan afgeleide materialen. Om kast- of paneeltrillingen tegen te gaan worden de kastpanelen met elkaar verbonden. Dit kan met steunribben, steunpanelen of steunlatten maar ook door zwaar materiaal zoals loodbitumen of loodplaten op de panelen aan te brengen.
 
Techniek 3
Belangrijk is de kwaliteit van bovengenoemde componenten en materialen. Deze bepalen samen de hoorbare prestaties maar ook de duurzaamheid van de luidsprekerbox. Daarom gebruikt PLS audio alleen de allerbeste componenten en materialen, en geven wij een garantie van 5 jaar op alle luidsprekerboxen.
 
Filtercomponenten
In onze overnamefilters worden minimaal MKT-250V-5% condensatoren toegepast. Deze foliecondensatoren hebben een lange levensduur en zijn verouderingvrij, dit in tegen stelling tot een goedkope elko (elektrolyt). Op de meer kritische plaatsen in het overnamefilter worden MKP-400V-5% of MKP/plus-800V-2% foliecondensatoren toegepast. De toegepaste serie en parallel spoelen zijn luchttype, deze zijn gewikkeld met 1.5mmØ of 2.0mmØ OFC koperdraad. In correctienetwerken (zuigkringen) worden vervormingsarme ferriet (kern) spoelen toegepast. De weerstanden die wij toepassen zijn inductiearme 5Watt-5% draadgewonden type, waarnodig zijn dit 10/20 Watt 5% of 10 Watt 2% metaaloxide type.
 
Luidsprekerunits
De door ons toegepaste luidsprekerunits hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en voldoen ruimschoots aan de eisen die wij hier aan stellen. De luidsprekerunits worden gekozen op grond van prestaties en het doel waarvoor deze moeten dienen. Zo is b.v.b.  niet elke luidsprekerunit geschikt voor het transmissielijn kastprincipe; hetzelfde geldt ook voor de basreflex of het gesloten kastprincipe. De parameters (elektrische, akoestische en mechanische eigen schappen) van de unit bepalen het kastprincipe, dus waar de luidsprekerunit het meest geschikt voor is.
 
Interne kabels
Dit zijn de verbindingskabels die de aansluitterminals verbinden met het overnamefilter en de luidsprekerunits. Het merendeel van onze luidsprekers wordt voorzien van 2.5mmØ OFC/zilver kabel, van het overnamefilter naar de tweeter wordt 1.5mmØ zilver toegepast. De afzonderlijke kabeladers (+ en -) liggen ruimschoots uit elkaar om geen vervelende effecten te veroorzaken. Alle verbindingen worden gesoldeerd met harskern soldeertin van goede kwaliteit.
 
MDF plaatmateriaal
Dit door ons toegepaste plaatmateriaal heeft het FSC keurmerk en kwaliteitsnorm E1. Voor kleine luidsprekerkasten wordt MDF met een dikte van minimaal 18mm tot 22mm gebruikt; voor grotere luidsprekerkasten is dit 22mm tot 25mm MDF. Voor de kastpanelen van onze subwoofers wordt een combinatie van 18/22mm MDF en 18mm spaanplaat toegepast, beide plaatmaterialen  worden samen verlijmd tot één paneel.
 
Dempingmateriaal
Indien nodig worden kastpanelen aan de binnenzijde voorzien van loodplaten en/of bitumen. Deze materialen verschuiven de eigenresonantie van het MDF paneel naar een voor ons gehoor onhoorbaar gebied, ook steunribben en/of steunpanelen dragen hieraan bij. Voor het dempen van ongewenste luchtresonanties of staande golven wordt tandenschuim en/of kunstwol in diverse diktes en hoeveelheden toegepast. In combinatie met kunstwol kan ook een celschuim dempingmateriaal met noppen structuur toegepast zijn, de dikte van dit materiaal is 0.8 cm en heeft een hoge massa. Dit materiaal wordt tegen de kastpanelen gelijmd en dempt zowel paneel- als luchttrillingen.